En

INNOVÁCIÓ A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETBEN

Emelet - 2023. június 10. - 2023. szeptember 10.

A nemzetközi kiállítás törzsanyagát a Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé anyaga, valamint további magyar és külföldi művészek festészeti és szobrászati alkotásai adják. A Vasarely Múzeum Budapest a biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat negyedik helyszíne, amely túllép a rajz, a grafika és a kettő más médiumokkal való kapcsolatának bemutatásán. A kiállítás a 2009 utáni képzőművészet innovatív jelenségeivel foglalkozik, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen összefüggés van a művészi innováció, a hagyományújítás és a művészet fejlődése között.

A tárlat 15 ország több mint 50 alkotójának konstruktív, konkrét, absztrakt és konceptuális munkáiból válogat. A művészek közös jellemzője az interdiszciplináris gondolkodás és a konzekvensen alkalmazott, önálló alkotói stratégia. A művek hagyományos és nem hagyományos eszközökkel és technikákkal, különböző anyagokból készültek. A hagyományos technikák között grafit-, színes ceruza-, tus-, toll- és fémvesszőrajzokat, karc- és ecsetrajzot, kollázst, jól ismert sokszorosító eljárással készített grafikákat (pl. rézmetszet, fotóalugráfia, szitanyomat, cianotípia), fotókat, festményeket, valamint szobrokat találunk, míg a nem hagyományos technikák között komputer- és plotterrajzot, 3D rajzot, egy rajzológép rajzát, grafitreliefet, hologramot, giclée-nyomatot, művészkönyvet és művészkönyvobjektet, papír- és festett fa objektet, papírművet, installációs munkát, komputerinstallációt, videó- és lézeranimációt, valamint videófilmet.

A sorozatot záró kiállítás 2023. június 24-én a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként működő Miskolci Galériában nyílik.

A biennálé katalógusát a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum honlapján bárki elérheti. A budapesti Vasarely Múzeumban rendezett kiállítást a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) külön katalógusban dokumentálja. Mindkettő segít megérteni az alkotói koncepciók és az újítások lényegét, a válogatás szempontjait, valamint az innováció szó napjainkban radikálisan szélesedő jelentését.

Szeptember 6-án, szerdán este 18.30 órakor, a kiállítás finisszázsaként megrendezésre kerülő beszélgetésre is várjuk. A kurátor mellett a kiállító művészek közül Benedek Barna, Eva Francova (CZ), Melkovics Tamás, Nemes Judit és Poroszlai Eszter bemutatják a kiállításon szereplő műveiket és eddigi munkásságukat.

Kiállítók: 

Bálványos Levente (HU), Benedek Barna (HU), Lore Bert (D), Bolygó Bálint (GB), Dominique Chapuis (D), Chilf Mária (HU), Csörgő Anna (HU), Csörgő Attila (HU-PL), Alwin Dorok (D), Eva Francova (CZ), Nikola Dimitrov (D), Gáyor Tibor (HU), Haász István (HU), Haász Katalin (HU), García Hervé (FR-D), Horváth Lóczi Judit (HU), Viktor Hulík (SK), Jovanovics Tamás (I), Andrea Juan (RA-E), Kelle Antal (HU), Ilona Keserü Ilona (HU) Konok Tamás (HU), Kovács Attila (HU), Maurer Dóra (HU), Waldemar Mattis-Teutsch (RO), Melkovics Tamás (HU), Mengyán András (HU), Milasovszky László (HU), Vera Molnár (FR), Nagy Barbara (HU), Nádler István (HU), Nemes Judit (HU), János Németh (CH), Andrzej Jakup Olejniczak (USA), Andrea Pézman (SK), Poroszlai Eszter (HU), Claus Prokop (A), Reinhard Roy (CH), Elli Schnitzer (A), Renata Basile da Silva (BR), Susan Schwalb (USA), Saxon-Szász János (HU), Szegedy-Maszák Zoltán (HU), Szíj Kamilla (HU), Varga Éva (HU), Varga György (HU), Helga Weihs (D), Wolsky András (HU)

Kurátor: N. Mészáros Júlia

Szervező: Benedek Barna

Kiállításaink közül ajánljuk