En

Állandó kiállítás

Földszinti és emeleti kiállítóterek - 1987-

Victor Vasarely munkássága a kezdetektől a világhírnévig

Az 1987-ben nyíló első állandó kiállítás szinte a teljes adományt bemutatta. A gyűjtemény a beleltározásakor összesen 411 tételt tartalmazott, valódi ritkaságokkal: a művész korai rajzai és grafikai terveit az 1920–1930-as évekből, korai olajfestményeket, papír- és műanyag kollázsokat az 1950–1960-as évekből. A kiállításra lapos dobozban összehajtogatva érkeztek a kinetikus tárgyak, amelyek a használati utasítás segítségével a művész nélkül is installálhatók voltak. Az adomány értékes részét képezték Vasarely 1965 és 1981 között készült, optikai és alaklélektani kísérleteire épülő Gestalt-munkái (amelyeket eleinte L’Art pour l’Art korszakként jelölt), valamint a nagyvárosi léptékben megvalósult „építészeti integrációk” modelljei. Az iparilag sokszorosított fém- és porcelánművek – multiplikák – mellett három óriás falikárpit érkezett, amelyeket a 15. század óta fennálló neves aubussoni manufaktúrában szőttek. A gyűjteménybe tartozó 103 szitanyomat többsége neves művészeti kiadók – az aix-en-provence-i és gordes-i Fondation Vasarely, a párizsi Galerie Denise René, az Éditions Pierre Belford és az Édition Nicole Fauche, a müncheni Studio Bruckmann, a tokiói Nanteshi Gallery és a vancouveri Intercontinental Art Agency Ltd. – által közzétett albumokban jelent meg. A műtárgyak sorát kiegészítette a 92 tételes könyvadomány, illetve kétkötetes diapozitív sorozat, amely ma a Vasarely Múzeum könyvtárában hozzáférhető. Az ajándékozás pillanatában a gyűjtemény becsértéke 7 millió francia frank volt.

 

 

Az állandó kiállítás ma

A Vasarely Múzeum állandó kiállítása a földszinti termek sorában és a három emeleti kiállítótérben tekinthető meg. A művész életművét időrend szerint követi végig az első budapesti rajzkörtől, a kinetikus, illetve a Gestalt-elvek alapján többféle anyagban és műfajban megvalósuló op-art munkákig.

A Vasarely Múzeumnak alapításától kezdve elsőrendű küldetése a műtárgyállomány megőrzése és közzététele. Victor Vasarely életművének kutatóhelye 2012-ben a Victor Vasarely és Denise René kalandja a geometrikus absztrakt művészettel Magyarországon  című kiállítással emlékezett a múzeum megnyitásának 25. évfordulójára. Ezt követően a tárlatot Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban is bemutatták.

A Vasarely Múzeum az absztrakt művészet folyamatosságát képviselő kiállítóhely. A művész által 1990-ben bejegyeztetett Vasarely Alapítvány programjának tekinti a nyugati emigrációban élő magyar művészek dokumentálását és kiállítását.

2005 óta a múzeumban rendezik meg az OSAS művészeti egyesület tematikus kiállításait.

(Szöveg: Imre Györgyi)

 

„Egy alkotóművésznek, aki méltó erre a címre, két élete van: az egyiket a maga korában, a másikat a műve révén a jövőben éli le.”

Victor Vasarely, 1961

Kiemelt látnivalók, érdekességek

A Vasarely-illúzió

„Ha körülbelül három méterre állok ettől a festménytől, és a három kisebb négyzetre fókuszálok, mindegyikben egy X-et látok. Ahogy sétálok a festmény felé, az X-ek lassan halványodnak. Végül, közvetlenül előtte, már alig érzékelem őket. A Vasarely-illúzió a négyzetek méretének és a szürke árnyalatainak szisztematikus változásán alapul. Az tetszik nekem, hogy egy ilyen egyszerű megoldásnak ilyen mély vizuális hatása van. A vizuális illúziók emlékeztetnek az érzékelés és a valóság közötti különbségre.” - Juhász Litza, a Vasarely Múzeum Budapest múzeumpedagógusa Victor Vasarely Zilia, 1981

Kiállításaink közül ajánljuk