En

Innováció a kortárs képzőművészetben

- 2023. június 9.- 2023. szeptember 10.

INNOVÁCIÓ A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETBEN
Vasarely Múzeum Budapest

2023. június 9. – szeptember 10.

A nemzetközi kiállítás törzsanyagát a Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé anyaga, valamint további magyar és külföldi művészek festészeti és szobrászati alkotásai adják. A Vasarely Múzeum Budapest a biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat negyedik helyszíne, amely túllép a rajz, a grafika és a kettő más médiumokkal való kapcsolatának bemutatásán. A kiállítás a 2009 utáni képzőművészet innovatív jelenségeivel foglalkozik, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen összefüggés van a művészi innováció, a hagyományújítás és a művészet fejlődése között.

A tárlat 12 ország több mint 40 alkotójának konstruktív, konkrét, absztrakt és konceptuális munkáiból válogat. A művészek közös jellemzője az interdiszciplináris gondolkodás és a konzekvensen alkalmazott, önálló alkotói stratégia. A művek hagyományos és nem hagyományos eszközökkel és technikákkal, különböző anyagokból készültek. A hagyományos technikák között grafit-, színes ceruza-, tus-, toll- és fémvesszőrajzokat, karc- és ecsetrajzot, kollázst, jól ismert sokszorosító eljárással készített grafikákat (pl. rézmetszet, fotóalugráfia, szitanyomat, cianotípia), fotókat, festményeket, valamint szobrokat találunk, míg a nem hagyományos technikák között komputer- és plotterrajzot, 3D rajzot, egy rajzológép rajzát, grafitreliefet, hologramot, giclée-nyomatot, művészkönyvet és művészkönyvobjektet, papír- és festett fa objektet, papírművet, installációs munkát, komputerinstallációt, videó- és lézeranimációt, valamint videófilmet.

A sorozatot záró kiállítás 2023. június 24-én a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként működő Miskolci Galériában nyílik.

A biennálé katalógusát a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum honlapján bárki elérheti.[1] A Vasarely Múzeumban rendezett kiállítást a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) külön katalógusban dokumentálja. Mindkettő segít megérteni az alkotói koncepciók és az újítások lényegét, a válogatás szempontjait, valamint az innováció szó napjainkban radikálisan szélesedő jelentését.

A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján tárlatvezetés, júliusban előadás, szeptemberben pedig egy beszélgetés kapcsolódik, amely négy kiállító művész munkásságát mutatja be.

[1] A http://romer.hu/biennale/katalog webcímen. A katalógus PDF-fájlként letölthető.

 

 

 

Kiállításaink közül ajánljuk