En

Szakmai szolgáltatások

Reprodukciós Iroda

A Szépművészeti Múzeum valamennyi műtárgyáról készült reprodukció bármilyen célú és formájú használata közlési engedélyhez kötött, melyet minden darabra, minden alkalommal külön kell megkérni. A művekről reprodukciók és azok közlési engedélye kizárólag a Szépművészeti Múzeum Reprodukciós Irodájától kérhető.

A Szépművészeti Múzeum műtárgyairól tanulmányi illetve publikációs célra digitális reprodukció igényelhető. A digitális reprodukció és a reprodukciós jogok megrendelésének általános üzleti feltételei itt olvashatók. A reprodukciós díj megállapításához szükségünk van a publikációra vonatkozó fontosabb ismérvekre.
Kérjük, online kitöltve küldje el igénylését a Szépművészeti Múzeum Reprodukciós Irodájához. Kérését irodánk öt munkanapon belül feldolgozza.

ONLINE IGÉNYLÉS

Kapcsolat
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria
Reprodukciós Iroda
H-1250 Budapest, Postafiók 31
Fax: +36 1 212 7356
Email: repro.office@szepmuveszeti.hu

Amennyiben kérése az Antik Gyűjteményhez kapcsolódó reprodukciókat érint:
Bodnár Csaba
1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Fax: 06 1 469 7184
email: csaba.bodnar@szepmuveszeti.hu

Kulturális Örökség Kutató és Dokumentációs Osztály

Múzeumi műtárgybírálati adatszolgáltatás

A Szépművészeti Múzeum műtárgybírálati szolgáltatása az intézmény 1908-as megnyitásától 2008 szeptemberéig működött, 2008. szeptember 1-jei hatállyal megszünt. Jelen adatszolgáltatás a Szépművészeti Múzeum 1975-2008 között készült műtárgybírálataira vonatkozóan vehető igénybe. A Szépművészeti Múzeum Adatszolgáltatása keretében arra vállal garanciát, hogy a Kérelmező által megadott bírálati számhoz a múzeum hivatalos jegyzőkönyveiben a kiadott tartalmú bírálati vélemény tartozik. A múzeum arra vonatkozóan semmilyen felelősséget nem vállal, hogy a bírálati azonosító számokat jelenleg viselő műtárgyak valóban azonosak az eredetileg vizsgált tárgyakkal. 

A múzeum gyűjtőkörének megfelelően a szolgáltatás kezdetben mind a magyar, mind az egyetemes európai művészet emlékeire kiterjedt. A Magyar Nemzeti Galéria létrejöttével 1957–1975 között a két országos múzeum közös műtárgybírálatot működtetett, amelyet ezt követően mindkét intézmény önállóan, saját gyűjtőkörének megfelelően folytatott. A Szépművészeti Múzeum esetében külföldi alkotók műveit: az ókori egyiptomi, görög és római, valamint az egyetemes – a középkortól napjainkig – szépművészet alkotásait, festményeket, szobrokat és grafikai műveket jelenti.

Ez a tevékenység a tárgyak művészettörténeti meghatározását (a művész, iskola, terület, korszak, az ábrázolás témája, technikája, művészi kvalitása), szükség esetén technikai vizsgálatokat, valamint a művek eredetiségének, hitelességének megállapítását foglalta magában. 1994-ben a Szépművészeti Múzeum a megváltozott igényeknek megfelelően átalakította műtárgybírálati szolgáltatásának rendszerét és a korábbi gyakorlattól eltérően különböző típusú és terjedelmű bírálatokat készített.

A Szépművészeti Múzeum 2008. szeptember 1-jei hatállyal megszüntette műtárgybírálati tevékenységét.

Az adatszolgáltatás a Szépművészeti Múzeum 1975–2008 között készült műtárgybírálataira vonatkozóan írásban igényelhető. A letölthető Adatigénylési kérelem űrlapot kitöltve (a bírálati szám és a kérelmező adatainak feltüntetésével) email-en kérjük eljuttatni Kovács Ágnes ügyintézőnkhöz a következő címre: agnes.kovacs@szepmuveszeti.hu

ŰRLAP LETÖLTÉSE

A kért adatokat engedélyeztetési eljárást követően csak elektronikus úton adjuk ki, telefonon nem áll módunkban információt adni.

A műtárgybírálati adatszolgáltatás adminisztrációs díja: 5.000 Ft/tétel 

Kiviteli szakvélemény

2009. október 1-től megváltozott a műtárgykiviteli engedélyezés eljárása. A kivinni szándékozott műtárgyakat a továbbiakban a közgyűjteményeknél nem kell bemutatni előzetes szakvéleményezés céljából, hanem kizárólag a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztály Műtárgyfelügyeleti Hatósági Osztályánál (Műtárgyfelügyelet), mint engedélyező hatóságnál.

A műtárgykiviteli engedélyezéssel kapcsolatosan további információ:

Műtárgyfelügyelet
1014 Budapest, Táncsics Mihály 1.
tel.: +36-1-896-7761, e-mail: kivitel@me.gov.hu
Ügyfélfogadás: minden kedden, 9.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között

Műtárgykölcsönzés

A Szépművészeti Múzeum és tagintézményei (a továbbiakban: Szépművészeti Múzeum) stratégiai célja, hogy – széles körű hazai és nemzetközi szakmai együttműködéseit erősítve – műtárgykölcsönzések segítségével is növelje a látogatói hozzáférést a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében lévő műtárgyakhoz.
A kölcsönzés menetének leírását  és a szükséges dokumentumokat itt találja

Kutatási szabályzat

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiben nyilvántartott és őrzött kulturális javak, illetve az e javakra vonatkozó szakmai alapadatok a muzeális intézményekben folytatható kutatásról szóló 47/2001. (III. 27.) Korm. rendeletben, valamint a Szépművészeti Múzeum kutatási szabályzatáról szóló 6/2018. (VI. 27.) főigazgató utasításban foglaltak szerint kutathatók és feldolgozhatók.
A kutatás menetének leírását és a szükséges dokumentumokat itt találja

Kiállításaink közül ajánljuk