En

Anyaság

40 perc
7 állomás

„Múzeum személyesen” projekt

A 2017 őszén a Budapesti Metropolitan Egyetem integrált társművészeti kurzusának keretében egy olyan projekten dolgoztunk együtt ez egyetem művészeti képzésének mesterszakos hallgatóival, amelynek fókuszában a múzeumi interpretáció állt. A félév során a műtárgyakkal való / műtárgyakról szóló történetmesélés mellett a kreativitásé és a sémáktól mentes gondolkodásé volt a főszerep. A hallgatók által létrehozott alternatív múzeumi útvonalak hangsúlyozottan nem művészettörténeti szempontok szerint, hanem a tárgyakhoz való személyes viszonyulás alapján jöttek létre. A projekttel és az elkészült útvonalak közzétételével két célunk van: ráirányítani a figyelmet arra, hogy milyen sokféle módon lehet közelíteni a klasszikus műtárgyakhoz, valamint bátorítani a látogatókat, alakítsanak ki ők is ilyen személyes kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum gyűjteményével.

Elsőként Tasnádi Katalin (design- és művészetmenedzsment szakon végzett hallgató, kétgyerekes anyuka) személyes útvonaltippjét adjuk közre, amely a számára legaktuálisabb és legfontosabb témáról, az anyaságról szól.

Állomások

  • Abraham Janssens: Diana felfedezi Callisto terhességét
  • Anthonie Blocklandt: Pásztorok imádása
  • Girolamo Romanino: Mária gyermekével
  • Lambert Sustris: Mária az alvó Gyermekkel
  • Correggio: Szoptató Madonna
  • Bernardino Luini: Mária gyermekével, Alexandriai Szent Katalinnal és Szent Borbálával
  • Andrea Solario után: Mária gyermekével

Abraham Janssens: Diana felfedezi Callisto terhességét

Terhes vagy.

Nyugalom, van 9 hónap a tény feldolgozására. Mire megszokod az elképesztő gondolatot, hogy egy ember fejlődik benned, addigra készülhetsz is arra, hogy kitold magadból. Közben pedig megannyi új élményben lesz részed: ultrahangos vizsgálatok, kismamatorna, növekvő testrészek, kényelmetlen éjszakák, szüléselőkészítő tanfolyam.

Anthonie Blocklandt: Pásztorok imádása

Megszületett!

A pillanat, amikor az anya először meglátja a gyermekét, örökre beleég a retinájába. Ez minden addigi nehézséget felül tud írni. Kezdődhet a nagy kaland! Mit is mondtak a köldökcsonk ápolásáról? És mi az a bimbóvédő? Jaj, hol van a cumija?!

Girolamo Romanino: Mária gyermekével

A kezdet

Életed kincse a mellkasodon, mégis úgy érzed, hogy sohasem volt még ennyire rossz az életed. Igen, ez a szülés utáni depresszió. A baby blues a hormonális változások miatt mindenkit utolér  a szülés utáni 3-4 napban, de a “szerencsésebbeknek” tovább elhúzódik.

Lambert Sustris: Mária az alvó Gyermekkel

Szabadidő

Amikor elalszik a kezedben a gyerek és nem tudsz felállni két órán át…

Correggio: Szoptató Madonna

Elválasztás

Magától vagy elválasztással, de egyszer véget ér a szoptatás időszaka. Hiába gondoltad sokszor tehernek, mikor vége, mégis hiányzik. Úgy érzed, már sohasem lesztek ennyire közel egymáshoz. Elindult a leválás folyamata, nekünk nem marad más, mint elfogadni. Azért lesznek itt még kalandok!

Bernardino Luini: Mária gyermekével, Alexandriai Szent Katalinnal és Szent Borbálával

Jézuska ne rosszalkodj…

Üdv az aggodalmaskodók klubjában! Elolvastál legalább tíz gyereknevelési könyvet a kötődésről, a dackorszakról, a kisgyermekkori érzelmekről és arról, hogyan ne rontsd el a gyermeked…

A sok hasznos és haszontalan tanács után itt a lehetőség, hogy a szívedre és a józan eszedre hallgass!

Andrea Solario után: Mária gyermekével

Instagram selfie

Ez a kép a tökéletes boldogságot jeleníti meg. Annyi szeretet árad feléd és belőled, hogy az valami hihetetlen. Persze sok nehézséget kell leküzdeni az anyaság útján, de minden áldozatot megér az a kapcsolat, ami közted és a gyermeked között van.