En

Párbeszéd. Svájci–magyar konkrét művészeti kiállítás

Párbeszéd. Svájci–magyar konkrét művészeti kiállítás
Vasarely Múzeum Budapest, 2024. október 27. – 2025. január 26.

A kiállítás húsz művész alkotásait mutatja be. Valamennyiük munkásságában kiemelkedő szerepet játszik a szín, mely egyszerre a gondolkodás tárgya és az alkotás eszköze olyan gondolatok, érzéki képzetek tárgyiasításához és egzakt művekké érleléséhez, amelyek nem a látható világban gyökereznek, hanem egyéni szellemi tevékenységek, letisztult, szigorú alkotóelvek és intuitív alkotásmód kivételes összhangjának az eredményei.

 Bár a kiállító művészek nem törekednek tudatosan a szépség legmagasabb formájára, alkotásaikra mindig a tartalom, az anyag, a forma és a szín tökéletes egyensúlya és a megjelenítés fogalmi tisztasága jellemző. Műveiket lényegre koncentráló gondolkodással és minimális eszközhasználattal, gyakran tisztán a színnel, vagy a szín, tér, forma közötti matematikai összefüggésekre, a szín plasztikai értékeire és formateremtő erejére alapozva, színdinamikai viszonyok, színkontrasztok, színmozgások, szín- és vonalritmusok, színstruktúrák, avagy egyéni alkotói szabályok következetes alkalmazására és a gondolkodás belső logikai összefüggéseire építve hozzák létre.

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület Vasarely Múzeumban rendezett második svájci-magyar csoportos tárlata változatos képet nyújt a szín mint színes vonal, színcsík, színsík, színmező, színtest, szín-tér és színerő formai, plasztikai lehetőségéről és a konkrét művészeti törekvések koncepcionális különbözőségéről és sokféleségéről. A bemutatott művek festmények, grafikák, fali objektek/reliefek és szobrok.

Kiállító művészek: BÁLVÁNYOS Levente, BENEDEK Barna, BERNÁT András, Lore BERT (CH), Helen van BURG (CH), Gustave CERRUTI (CH), Rita ERNST (CH), GÁYOR Tibor, HAÁSZ István, HETEY Katalin, JOVANOVICS Tamás, KONOK Tamás, NEM’S Judith, János NÉMETH (CH), RÁKÓCZY Gizella, ROBITZ Anikó, Reinhard ROY (CH), SAXON SZÁSZ János, VARGA Bertalan, Gido WIEDERKEHR (CH), WOLSKY András, ZALAVÁRI József

 Kurátor: N. MÉSZÁROS Júlia művészettörténész

Kiállításaink közül ajánljuk