En

Sajtószoba

Új művek és kiállítások a budapesti Vasarely Múzeumban

A Vasarely Múzeum Budapest erősen kezdi a tavaszt! A „Közép-európai konkrét. Válogatás a Böhm-gyűjteményből” című nemzetközi csoportos tárlat, illetve a Hetey Katalin szobrászművész (1924–2010), Konok Tamás festőművész (1930–2020) és Harasztÿ István szobrászművész (1934–2022) tiszteletére rendezett emlékkiállítás mellett a múzeum Victor Vasarely világhírű szerigráfiáival kibővült állandó kiállítással várja a látogatókat az óbudai Zichy-kastély épületében.

Aki a teret hatvanöt éve négyszögesíti:
KUNIBERT FRITZ

A Vasarely Múzeum Budapest 2022. szeptember 17-től látogatható új időszaki kiállítása Kunibert Fritznek, a kasseli neokonstruktivista iskola jeles képviselőjének Egység a kettősségben című egyéni tárlata. Fritz a kasseli művészeti akadémián végezte tanulmányait, amely akkor, a háború utáni időszakban, a Bauhaus elveit követte.

 KÉP-MOZGÁSOK

Martyn Ferenc, Kismányoky Károly, Szijártó Kálmán
és Nádor Katalin művei

Az idén 35 éves fennállását ünneplő Vasarely Múzeum Budapest az év eleji nagy sikerű, új szerzeményeket bemutató időszaki kiállítása után Vasarely szülővárosához, Pécshez, illetve részben a Pécsi Műhelyhez kötődő képzőművészek munkáiból rendezi új, nyár végéig nyitva tartó kamarakiállítását. A Kép-mozgások című tárlaton Martyn Ferenc, Kismányoky Károly, Szijártó Kálmán és Nádor Katalin műveit mutatjuk be.

Vasarely művészetének ünnepe – 35 éve Budapesten 

Victor Vasarely neve világszerte ismerősen cseng. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ő az egyik legismertebb magyar származású képzőművész. Rendkívül gazdag és sokrétű munkássága számos esetben megelőzte a korát és a jelen művészetének is fontos iránymutatást ad. 1987. május 8-án, azaz 35 évvel ezelőtt nyílt meg Óbudán a Vasarely Múzeum, a névadó teljes életművét átfogó gyűjteményként. A budapesti múzeum megnyitásának évfordulója mellett idén megemlékezhetünk a művész huszonöt évvel ezelőtti, március 15-én Párizsban bekövetkezett haláláról is.

A tárgyak más(od)ik élete
Új szerzemények

A január közepétől újra látogatható óbudai Vasarely Múzeum egy frissen újragondolt és átrendezett életmű-kiállítással és egy új időszaki kiállítással nyitja meg kapuit. A tárgyak más(od)ik élete. Új szerzemények című időszaki kiállítás a múzeum történetének mind ez ideig páratlan, de igen örvendetes eseményéhez kapcsolódik.  A közelmúltban ugyanis egy nagyobb szerzeményezés útján első ízben gyarapodott jelentősen a Victor Vasarely 1982-ben tett adományát őrző intézmény gyűjteménye. A száznál is több alkotást – egymástól függetlenül – a művész egyik gyűjtője, egykori munkatársa és egy közeli barátja ajánlotta fel az 1987 óta óbudai Zichy-kastélyban működő múzeumnak. A mostani kiállítás az értékes tárgyak közül két műtárgycsoportra fókuszál, Robert Zussau és a szintén francia Bruno Fabre adományára. A felajánlott művek között Victor Vasarely alkotásai mellett fia, Jean-Pierre Vasarely (művésznevén Yvaral) képeivel is találkozhat a közönség.

Nyitási információ

A nyár óta tartó felújítás után a múzeum 2022. január 15., szombattól lesz újra látogatható, ahol új kiállítással is várjuk a látogatókat.